/Apple спира продажбите на най-новите си часовници

Apple спира продажбите на най-новите си часовници

Apple официално съобщи, че скоро ще преустанови продажбата на водещите си модели Apple Watch в САЩ, става ясно от изявление пред 9to5mac. От края на тази седмица клиентите вече няма да имат възможност да закупят Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 директно от Apple.

Този стратегически ход е пряка последица от решението на Международната търговска комисия (ITC), взето в резултат на обширен патентен спор, в който участваха Apple и фирмата за медицински технологии Masimo, съсредоточен по-специално върху технологията на сензора за кислород в кръвта, включен в Apple Watch. За да се съобрази с това решение, Apple ще преустанови предлагането на Apple Watch Ultra 2 и Apple Watch Series 9 в своя онлайн магазин в САЩ след 15:00 ч. източно време в четвъртък, 21 декември. Освен това всички съществуващи наличности в търговските обекти на Apple ще бъдат изчерпани до 24 декември.

ITC издаде решението си през октомври, като потвърди решението на съдия от януари и накара случая да се прехвърли в администрацията на Байдън за 60-дневен период на президентски преглед. По време на този период президентът Байдън си запазва правото да анулира решението, въпреки че досега не е предприел такива действия. Срокът на президентския преглед изтича на 25 декември, което накара Apple да обяви това решение днес, за да се съобрази с директивата на ITC.

От съществено значение е, че Apple подчертава, че забраната на ITC засяга изключително продажбите на Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 поради включването на възможности за мониторинг на кислорода в кръвта в тези конкретни модели. Заслужава да се отбележи, че Apple Watch SE от по-нисък клас, който е лишен от този конкретен сензор, остава незасегнат и ще продължи да се предлага за закупуване. Решението на Международната търговска комисия (ITC) понастоящем ограничава Apple да продава директно засегнатите модели Apple Watch. В резултат на това тези устройства ще продължат да бъдат достъпни за закупуване чрез алтернативни канали.

Все пак е изключително важно да се отбележи, че заповедта на ITC налага блокиране на целия внос на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 в САЩ след 25 декември. Следователно тази забрана се разпростира и върху възможността Apple да продава тези устройства на дистрибутори. В случай че решението бъде потвърдено, то има потенциала да повлияе впоследствие на наличността на Apple Watch и чрез други търговци на дребно.

Източник