/Игри с букви – лесен начин детето ви да опознае света
игри с букви за деца образователни карти

Игри с букви – лесен начин детето ви да опознае света

Една от първите стъпки в образованието и развитието на всяко дете е изучаването на азбуката. Буквите са основен инструмент за разбирането и опознаването на околния свят. По тази причина усилията на родители, учители и различни специалисти се фокусират върху ученето на буквите от децата още в ранна детска възраст – между 4 и 7 години.

Ученето чрез игра отдавна се е доказало като ефективен метод за обучение сред децата. В последно време много популярни стават различните игри с букви, предлагани като активни карти за игра. Те са цветни, тематични и особено интересни за малчуганите.

Образователни карти с букви – с какво се отличават?

Разнообразието от активни карти, с които децата да играят и едновременно с това да се образоват, е наистина голямо. В този ред на мисли, едни от най-полезните са игрите с букви. Те са интересни и дават добри резултати по няколко основни причини:

Отразяват околния свят

Професии, училище, превозни средства, природа, животни и много други стават тема на този тип занимателни образователни карти неслучайно. Те са отражение на света, който заобикаля малчуганите. За тях той все още е непознат и всяко едно нещо, което виждат и/или чуват на разходка навън, при игра с приятелите им и т.н., е ново и любопитно.

Съобразени са с интересите на малчуганите

Детето може да учи буквите по интересен за него начин, като подбира игри с букви по темите, които са му любопитни. Както стана ясно, разнообразието им е толкова голямо, че почти няма нещо, от което детето да се интересува и да няма съответните карти – игри с буквите от азбуката.

Проектирани са съобразно възрастта на децата

Най-често това е възрастовата група между 4 и 7 години. Характерно за децата на тази възраст е, че те стават особено любопитни за обкръжаващия ги свят. С влизането си в детска градина и училище буквите са първото им образователно предизвикателство. Когато те имат някаква представа за тях, изградена от използването на образователна игра с букви като карти, биха се справили много по-лесно.

Как игрите с буквите помагат на детето за цялостното му образователно развитие?

Наред с това, че обогатяват познанията си за всичко около тях, този тип игри са предпоставка за това децата по-лесно да усвоят уменията си за четене в първите класове. С две думи, те са фактор затова детето да се научи да чете и пише много по-бързо, отколкото връстниците си, които за пръв път срещат буквите в първи клас например.

Добрият речников запас, който малките придобиват с тематична игра с букви, е от полза за детето в три ключови аспекта:

  • Подобряват комуникативните умения;
  • Стимулират мисловната дейност;
  • Развиват уменията за учене от ранна предучилищна възраст.

Образователните карти А, Б, В и т.н. ще открият вълшебния свят на буквите пред детето по иновативен и изключително интересен начин. Наред с всичко друго, този тип игри са практични. Лесно могат да бъдат пренасяни и използвани навсякъде – навън, у дома, в градината, в училище или където и да е. Предлагат се на изключително достъпни цени, красиви с и богато илюстрирани.