/Кои торове да избера: органични или минерални?
growmall-logo

Кои торове да избера: органични или минерални?

За поддържането на плодородието на почвата, от която растенията усвояват нужните вещества, земеделците и градинарите я подхранват с торове. Те могат да бъдат от естествен или изкуствен произход. Прилагани към почвата или растителните влакна,  торовете доставят хранителни вещества.

Различните видове торове за растения, най-общо, според своя произход, могат да бъдат разделени на естествени и изкуствени.

Ако имате нужда от подходящ тор, може да се насочите към органичен или минерален. Запознайте се със свойствата им:

Какво е характерно за органичните и за минералните торове?

Хранителните вещества, от които имат нужда растенията, са най-вече азот – за растеж, фосфор – за правилно протичане на фотосинтезата  и калий – за поемане на водата.

Важни макроелементи са също калцият и сярата, както и микроелементите желязо, мед, хлор, цинк, молибден и др.

Изборът на подходящи торове зависи от какви вещества се нуждаят отглежданите  растения, за да ги добавите с торовете.

 

Органични торове

Те не само подобряват почвената структура, но и създават благоприятна среда за  развитието на полезни микроорганизми. Чрез тях се постига образуването на хумус. Той подпомага йоните да се фиксират по-добре, да се разлагат бавно и да осигуряват постоянно хранителни вещества.

За разлика от минералните торове, органичните се прилагат по-трудно и им трябва повече време за абсорбиране в почвата.

Сред най-често употребяваните естествени торове са оборският, птичият и компостът.

Минерални торове

Според броя на веществата в тях, минералните торове се делят на няколко вида. Можете да избирате между единични или комбинирани, NPK торове, включващи азот, калий и фосфор, и бинарни.

Минералните торове от дългосрочен тип, прилагани като прах или гранули, предоставят по-бавно хранителни вещества. Ако държите да използвате течни торове, трябва да спазвате смесването им с вода според инструкцията, да поливате с получения разтвор или да го използвате за листно торене.

Има ли значение изборът на тор?

Мненията относно използването на един или друг вид са различни. Някои експерти смятат, че органичните торове са достатъчни, а други – че ефективността на минералните торове е много по-голяма, защото спестяват разходите по отглеждането на растенията и повишават качеството и изобилието им. Трети използват естествени торове, а при необходимост ги допълват с минерални.

В съвременните условия любителите и професионалните градинари все повече разчитат на течните минерални торове. Сред тях има специално разработени за отделните фази от развитието на растенията или само за растеж и цъфтеж.

Някои от тях са биоминерални торове за отглеждане в кокосов субстрат, в почвени субстрати и за хидропонно отглеждане.

За тези, които предпочитат силния продуктивен ефект на органичните торове, течните им варианти съдържат повече естествени растителни хормони, микроелементи, аминокиселини и витамини. Много от тях могат да се използват ежедневно по време на целия период на растеж и цъфтеж.

Ако сте решили да подхранвате стайните си растения, можете да използвате торове за цветя. За зеленчуци, билки, храсти и др. се спрете на органичен или минерален тор, съобразно почвата и нуждата на растението от определени вещества. Може да редувате органичните торове с минерални, за да получите по-добри резултати. Винаги спазвайте указанията на производителя за нужното количество, за да не навредите на растенията си. Не забравяйте също, че равномерното разпределение на торовете изисква добра почвена влажност.