/Затлъстяване – причини и начини, по които да се справите с проблема
затлъстяване причини лечение

Затлъстяване – причини и начини, по които да се справите с проблема

Прекомерното повишаване на количеството телесни мазнини в организма се характеризира като затлъстяване в медицината и свързаните здравни науки. То се определя като повишен ИТМ над 25 и се съчетава с повишен риск от разнообразни здравословни проблеми. Какви, обаче, са причините да страдаме от затлъстяване и как да се справим с него?

Причини

Една от главните причини за този рисков фактор е начинът ни на живот. Свръхконсумацията на мазни храни, въглехидрати, газирани и други подсладени напитки, тестени и сладкарски изделия и рафинирани мазнини и въглехидрати носи съществен принос към наднорменото тегло. Обикновено това се съчетава с инсулинова резистентност, повишено количество „лош“ холестерол и повишаване на триглицеридите, което носи със себе си риск от диабет, болестно повишаване на кръвното налягане и потенциални увреждания на сърдечно-съдовата система.

Недостатъчна физическа активност е друга от главните причини за затлъстяване. Обикновено теглото ни се контролира от организма ни на база на консумираните и на изразходваните калории. Съответно, дори да се храните сравнително разумно и да не приемате повече калории, ако нямате достатъчно физическа активност (и, следователно, не ги изгаряте), това също може да доведе до повишаване на теглото. Това е и един от факторите, на които се набляга най-силно при всяко затлъстяване лечение, което се провежда от специалистите.

Друг фактор, обаче, може да е диабетът. Захарният диабет тип II, т.нар. инсулин-независим диабет, се характеризира с повишаване на нивата на кръвната захар, заради невъзможност на клетките в тялото да я усвоят. Като следствие на това произлизат редица здравословни проблеми, един от които е затлъстяване.

То може, от друга страна, да бъде предизвикано от редица хормонални проблеми. Един такъв е хипотиреоидизмът – състояние, при което щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони. Свръхпродукцията на други хормони или намаленото съдържание на такива могат също да доведат до наднормено тегло. Затова при наличието на такова, особено неподдаващо се на лечение, е важно да се потърсят потенциални хормонални проблеми.

Приемът на някои лекарства също се свързва с повишаване на теглото. Такива, например, са стероидните лекарства, предписвани при редица болести, при които имунната система атакува собствения ви организъм. Някои хормонални лекарства също могат да предизвикат понижаване на метаболизма и, съответно, повишаване не теглото. Разбира се, дори да ви се струва, че някое от лекарствата ви е отговорно за повишаване на килограмите, в никакъв случай не пристъпвайте към самолечение или прекъсване на лечението. На първо място е важно да посетите своя лекуващ лекар, преди да променяте каквото и да било в режима си на лечение.

Лечение на затлъстяване

Сред главните начини да се лекува затлъстяването е да се премахнат факторите, които го предизвикват, и да се добавят елементи към начина на живот, които съдействат за поддържане на здравословно ниво. На първа линия в борбата с наднорменото тегло идват правилната диета и подходящата физическа активност. Също така е важно да се контролират потенциалните подлежащи заболявания. В някои ситуации може да се добави и психологическа терапия, включително поведенческа такава. Лечението на наднорменото тегло се провежда в екип с лекари-специалисти на индивидуална база, в зависимост от състоянието на организма ви, причините за затлъстяването и потенциалните допълнителни присъстващи здравословни фактори. Такива могат да са придружаващи заболявания, физически затруднения, психологични състояния и други.