/Ударихме два кораба около Крим, заявиха от Украйна

Ударихме два кораба около Крим, заявиха от Украйна

По данни на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на украинското министерство на отбраната два малки руски десантни кораба са били повредени при удар с дрон в анексирания Крим през нощта, съобщи руската служба на Би Би Си.

"Повредени са два десантни кораба. И тази операция ще продължи", заяви говорителят на ГРУ Андрий Юсов. От ведомството отбелязаха, че въпросният десантен кораб за нападение е от проекта "Серна 11770".

По данни на Главното разузнавателно управление в момента на нападението на борда на кораба е имало екипаж и бронирани машини.

От ведомството заявиха, че руските военни използват щурмови десантни кораби с такива системи за противовъздушна отбрана, за да осигурят защита на корабите на руския Черноморски флот в случай на нападение, както и за десантиране и евакуация на морски пехотинци. По-рано руските медии съобщиха за експлозии в района на Крим, особено във Феодосия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че системата за противовъздушна отбрана е прихванала два украински дрона над Крим в петък вечерта (четвъртък срещу петък) и е свалила още един в Тулска област, цитирана от News.bg.

Източник