/Резервоари за вода. Различни видове и характеристики

Резервоари за вода. Различни видове и характеристики

Понякога в ежедневието е възможно да възникнат прекъсвания на услугите по водоснабдяване поради извършвани ремонти, някаква авария или липса на достъп до водопреносната мрежа. В такива случаи решението е да се използват резервоари за вода.

Резервоарите за вода задоволяват най-вече питейните нужди на хората, но освен това намират приложение и за напояване, в промишлеността, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и др.

Материали за изработка на резервоари за вода

Най-разпространените материали, от които са направени резервоарите за вода, са пластмасата, неръждаемата стомана, металът и подсиленият бетон. В последните години се използват и полимерни материали, както и стъклопласт, при който липсва риск от корозия.

Изборът на конструкционен материал зависи от размера, формата на резервоара и от предвидените разходи.
Все по-предпочитани са пластмасовите резервоари, защото са по-леки, лесно се транспортират и изискват по-малка инвестиция.

Освен това, след края на експлоатационния период се рециклират.

Резервоарите за вода от полимери като полиетилен, полипропилен и др. са много устойчиви на механични въздействия, на слънчева светлина и на всякакви условия на околната среда. Произвеждат се чрез ротационно леене.

За наземен монтаж се предпочитат резервоари от специален вид стомана с нанесено от вътрешната страна безвредно антикорозионно покритие, а за подземно монтиране – най-вече резервоари от стоманобетон, които обаче изискват по-високи експлоатационни разходи.

Видове резервоари за вода

На пазара се предлагат разнообразни видове резервоари за вода, като това зависи не само от различния материал на изработка, но и от мястото на монтиране, работното им положение и начина на изпълнение.

1. Място на монтиране

Някои от резервоарите за вода се монтират под земята, докато за други е по-добре да са на повърхността или даже над нея. Решението къде да бъдат разположени зависи от типа почва, температурата на въздуха, цената, както и от необходимите разходи за инсталация и поправка.

  • Наземни

Монтират се в определено за целта помещение или на повърхността.

  • Подземни

Те се вкопават директно в земята. Конструкцията им е проектирана да издържа на натоварване, така че при инсталирането им не се изисква допълнително укрепване.

2. Работно положение

Според начина си на ориентация в пространството има:

  • РЕ резервоари хоризонтален тип

Те са монолитни, без заварки и са 100% водоустойчиви. Могат да са с квадратна или цилиндрична форма. Стените им са гладки, което ги прави лесни за поддръжка. Подходящи са за монтаж под земята в тревна площ или пешеходна алея.

Оборудвани са със стандартна тръба – входяща/изходяща и заключващи се капаци. Създават възможност за допълнителна надстройка на гърловината.

  • РЕ резервоари вертикален тип

Формата им е предимно цилиндрична и също се изработват чрез ротационно леене. Подходящи са и за подземен, и за надземен монтаж. Освен възможност за допълнителни надстройки, при тях може да се монтират и саксийни капаци.

Резервоарите за вода вертикален тип могат да притежават и допълнителни аксесоари като кошница за механични примеси, помпа, допълнителна филтрация, разпределителна тръба и др.

3. Начин на изпълнение

В зависимост от изпълнението си резервоарите за вода биват:

  • Едностенни
  • Двустенни

Двустенните притежават висока механична якост, издръжливост и по-голямо тегло.

Техническите характеристики на всеки резервоар за вода като работен обем, налягане, конструкционен материал и стойности на работната температура зависят от конкретното предназначение и възможностите му за инсталация.