/Особености на бормашините
profesionalna-bormashina

Особености на бормашините

Всички имат нужда от бормашина – така можем да перифразираме заглавието на един популярен ситком. Нямаме предвид, че всеки човек може да работи с този инструмент. Но това, че във всеки дом от време на време се налага да се пробие дупка или да се монтира мебел, или пък етажерка на стената – това трудно може да се отрече.

И професионалистът, и домашният майстор използват бормашина. Естествено, характеристиките са различни, съобразно задачата, която трябва да се изпълни.

Ясно е, че уредът има главното предназначение да прави отвори в различни видове повърхности. Но с адекватната по-сериозна мощност или пък с използване на съответните приставки могат да се извършват и други дейности, сред които:

  • Перфориране
  • Къртене
  • Смесване на боя
  • Разбъркване на бетон
  • Завинтване или развиване

Видове бормашини

Бормашините могат да се разделят на ударни, пробивни, а споменатите перфориращи и къртещи модели са сред най-мощните като характеристики. Всъщност, това е една от основните особености на инструмента. Колкото по-висока е номиналната мощност, толкова по-силова е работата, която може да свърши. Съответно, дрелки с по-ниски показатели при ватовете (в диапазона 600-800 W) не са подходящи за тежък труд и за прекалено твърди повърхности.

Мощността е пряко свързана и с теглото на инструмента. По-леките модели тежат около 1,5-2 кг, но са с по-малко ватове. Такива бормашини все пак са напълно достатъчни за леки поправки или работа в дома. Уреди от “тежката артилерия”, които са с двойно или тройно по-голямо тегло, се използват в строителството и по-сериозните монтажни дейности. Разбира се, и размерите са пропорционални на мощността и теглото.

Какъв модел да изберем – кабелен или безжичен?

Всички сме пленени от wireless концепцията, включително по отношение на професионалните инструменти. Акумулаторните бормашини действително набират популярност, като има повече от една причина да се спрем на такъв вариант. От една страна, наистина досадните кабели не ни се плетат в краката. А освен това нивото на шума е осезаемо по-ниско, което увеличава комфорта при работа.

Но го има и неудобството от това батерията да се изтощи точно в най-неподходящия момент. При по-продължителна работа, когато не искаме да допускаме прекъсвания поради липса на заряд, може да е по-удачно да се доверим на кабелна бормашина.

Характеристики, на които да обърнем внимание

Различни специфични показатели дават важна информация за особеностите на дадена бормашина. Трябва да обърнем внимание на следните данни:

  • Диаметър на пробиване в различни видове материали;
  • Въртящ момент – номинален, максимален;
  • Обороти на празен ход;
  • Обхват на захващане на патронника – минимално и максимално;
  • Честота на ударите при номинални обороти.

Ключово свойство за една бормашина е възможността за регулиране на оборотите. Функцията се настройва преди извършване на съответната задача, като стойностите могат да варират в широк диапазон. Видът на използвания патронник също е от съществено значение. Бързо сменящите се патронници са по-удобнри и очаквано по-предпочитани.

Сигурността преди всичко

За да бъде максимално безопасна работата, трябва да се съобразят няколко фактора. Първо, ръкохватката трябва да бъде направена от противоплъзгащо покритие. Качествената бормашина има предпазители за предотвратяване на наранявания, както и механизми за избягване на внезапно пускане или блокиране на инструмента. Като се добави и функция за прахоулавяне, можем да говорим за сигурен инструмент, който ще бъде полезен в много ситуации.