/Необходимостта от ендокринолог – симптоми и лечение
лечение от ендокринолог

Необходимостта от ендокринолог – симптоми и лечение

Хормоните, произвеждани в нашия организъм от ендокринните жлези, имат за задача да регулират жизненоважни процеси, свързани с обмяната на веществата, растежа, развитието и размножаването. Когато секрецията на хормони от хипофизната жлеза, хипоталамуса, епифизата и останалите жлези е нарушена, настъпват различни промени в органите и системите, които водят до заболявания.

Хормоните се изучават от науката ендокринология, а лекарят, занимаващ се с диагностиката, лечението и профилактиката на ендокринните заболявания, е специалист ендокринолог.

Ако в организма съществуват хормонални нарушения, те могат да провокират диабет, различни проблеми с щитовидната жлеза, неврологични проблеми, нарушения при функциите на яйчниците и тестисите и др.

Първи признаци, показващи нужда от лечение

Спектърът от признаци, които могат да сигнализират за хормонален дисбаланс и да изискват посещение при специалист по ендокринология, обикновено са:

  • постоянна умора;
  • косопад;
  • сухота на кожата и чупливи нокти;
  • рязко напълняване или отслабване;
  • акне;
  • хиперпигментация;
  • запек и стомашни проблеми;
  • репродуктивни проблеми и др.

Тези и други състояния са симптоми за ендокринолог и при навременно и правилно лечение гарантират успешно оздравяване.

Най-чести ендокринологични проблеми

Нарушената функция на ендокринните жлези може да се установи от специалист по много симптоми, но диагностиката може да бъде направена след редица лабораторни изследвания, включващи на първо място кръвен тест. При жените се прави преглед на таза, а при мъжете – на скротума. Може да се назначи и ултразвук, да се изиска рентген или скенер на щитовидната жлеза, а при нужда и биопсия.

Най-честите състояния и заболявания в резултат на нарушена секреция на хормони са:

Влошена функция на щитовидната жлеза

В резултат на дисфункцията на щитовидната жлеза може да бъде развит хипертиреоидизъм – производство на прекомерно количество хормони, и хипотиреоидизъм – недостатъчно хормони.

Метаболитен синдром

Това е комплекс от рискови фактори като дисгликемия и дислипидемия, хипертония и затлъстяване, които могат да предизвикат захарен диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Диабет

Метаболитното заболяване се получава поради недостатъчна секреция на инсулин от панкреаса или ако тялото не реагира адекватно на произведения инсулин.

Сексуални и репродуктивни проблеми

Те са свързани с намалени или отпаднали функции на женските и мъжките гонади. За лечение на проблеми, свързани с репродуктивното здраве, особено важна е намесата на репродуктивен ендокринолог.

Най-много са симптомите, знак за дисфункция на щитовидната жлеза. При прекомерно производство на хормони може да се породи тревога и напрежение, менструалният цикъл да бъде нередовен и др. Ако е по-малко активна, това води до липса на енергия, слаба концентрация, понижено либидо, усещане за бучка в гърлото и др.

Когато са налице ендокринологични проблеми, от ключово значение е спазването на препоръките на лекаря. Те може да включват специфичен хранителен режим, засилена физическа активност, както и медикаментозна терапия или инжекции при необходимост.

Ако бъдат открити възли на щитовидната жлеза или тумори на надбъбречната, може да има нужда от хирургична интервенция.

Ендокринологичните заболявания обикновено се асоциират с диабет, затлъстяване, менопауза и неработеща добре щитовидна жлеза, но за да се установят точно причините за неприятните симптоми, е нужен навременен преглед при специалист и последващо адекватно лечение.