/Какви хранителни добавки да приемаме за повече имунитет през зимата
hranitelni-dobavki

Какви хранителни добавки да приемаме за повече имунитет през зимата

Есента е сезонът, през който организмът ни започва да се настройва за прииждащото застудяване. Преходът от по-високите летни температури към по-ниските през есенно-зимния период понякога става само за едно денонощие, което нарушава жизнения ритъм на организма.

Резките температурни промени натоварват организма, променят се и хранителните навици. Това води до липса на енергия и намаляване на защитните сили на организма.

Кои са сигналите на тялото за слаб имунитет?

По-слабият имунитет през зимата се дължи на липсата на слънчева светлина и на достатъчно движение, неправилно хранене, недостатъчен сън, стрес и др. За намаляването на защитните сили на организма можете да разберете по появата на:

  • усещане за умора и слабост;
  • чести настинки;
  • алергии;
  • сухи устни и нос, поява на херпеси;
  • чупливи нокти и косопад;
  • лющене на кожата, обриви и лишеи;
  • студени тръпки по тялото и др.

Тези и други симптоми са знак, че сте уязвими на грипни вируси и настинки и трябва да вземете мерки, за да помогнете на тялото да увеличи съпротивителните си сили.

Това можете да направите не само ако си осигурявате повече сън, пълноценна почивка и движение, но и чрез подходяща храна. Най-важното е да доставяте на тялото си  нужните витамини и микроелементи, а тях си набавяме от свежите плодове и зеленчуци. Тъй като през зимата е трудно да намерите качествени такива, препоръчително е да  добавите към менюто си хранителни добавки с основни витамини и микроелементи.

Кои хранителни добавки са подходящи за силен имунитет?

Сред най-важните хранителни добавки, с които можете да подпомогнете имунната си система, са:

Витамин С

Като силен антиоксидант, витамин С укрепва имунитета, намалява оксидативния стрес и не допуска свободните радикали. Въпреки че не предпазва от инфекции, при прием на 200 мг дневно може да облекчи състоянието ви, в случай че сте болни.

Витамин D

Той е нужен на тялото, за да се преработи калцият и да се включи в костите. Също укрепва имунитета. 90% от нужното количество се произвежда върху кожата от слънцето, но поради намаления слънчев интензитет през зимата, набавянето му трябва да стане чрез хранителна добавка.

Желязо

Микроелементът стимулира имунната система, но за да не се повлияе усвояването му от храната, е нужно и достатъчното снабдяване с витамин С.

Глутамин

Освен че е важна за мускулния растеж, тази аминокиселина е от голямо значение и за имунната система, която го използва като гориво. При ниски нива на глутамин съществува риск от простуда.

Ехинацея

Качествата ѝ да засилва имунитета са добре познати. Според изследванията, ехинацеята има способност да понижи риска от настинка с до 60%, а при разболяване оздравителният период може да бъде съкратен с два дни.

Цинк

Микроелементът действа като стимулатор на някои части на имунната система. Затруднява прикрепването на вирусите към носната лигавица и инхибира растежа им.

Фолиева киселина

Особено важна е за клетъчното делене. Има я в зеленчуците, но през зимата може да се появи недостиг. Препоръчва се прием от около 400 мг дневно.

Както посочените, така и други хранителни добавки не могат да заместят балансираното и здравословно хранене. Винаги се консултирайте с лекар преди приема им.