/Четирима известни писатели и техните велики любовни истории
писатели истории

Четирима известни писатели и техните велики любовни истории

Писателите вдъхновяват читателите като пишат красиви и романтични или не толкова романтични истории. Редица любовни романи са накарали много хора по света да останат замечтани със затаен дъх след прочита на последната страница. Какво ги е вдъхновило обаче, за да ни впечатлят и да се запечатат думите им през вековете?

Какво ли е преминал Толстой, за да изпълни с живот образа на Ана Каренина? Какви ли събития са тласнали Франсис Фицджералд към написването на шедьовъра „Великият Гетсби“?

Точно тези велики любовни истории предстои да разгледаме.

1. Лев и София Толстой

Какъв е бил животът на Лев и София Толстой става ясно предимно от разкази на хората около тях, както и от текстовете на София, както и от книгата “Чия е вината?” Известната начална реплика на “Ана Каренина” ни казва, че “всички щастливи семейства си приличат, но всяко нещастно семейство е нещастно по свой собствен начин”.

От дневниците на София става ясно каква е била личността на Толстой – един жесток и труден за семеен живот човек, безразличен към семейството си, безкрайно критичен, който принуждава съпругата си да кърми всичките им 13 деца въпреки мъките, които ѝ причинява тази дейност.

Много романтично, нали?

“Всички неща, които той проповядва в книгите си за щастието на човечеството, само усложняват живота до такава степен, че ми става все по-трудно да живея”, пише София – която преписва на ръка всички ръкописи на Толстой, включително “Война и мир” – в началото на 1895 г.

“Вегетарианската му диета означава приготвянето на две вечери, което означава два пъти повече разходи и два пъти повече работа. Неговите проповеди за любовта и добротата го правят безразличен към семейството му и означават навлизане на всякакъв вид безредици в семейния ни живот. А отказът му от светските блага (само на думи) го направи безкрайно критичен и неодобрителен към другите.” Така ли си представяхте авторът на “Ана Каренина”?

2. Христо и Венета Ботеви

Няма как поне веднъж в живота си да не сте се прехласвали по стихотворение на Ботев. Едно от най-забележителните му – „ До моето първо либе“, посветено на неговата любима, носи своя история и подсказва за пламенната любов на двойката.

През юли 1875-а, Ботев се събира с Венета, която му помага да си купи печатница и да издава своя вестник „Знаме“. Тя финансира изпадналите в беда негови другари, носи им храна и дрехи. Грижи се и за свекърва си Иванка и тримата си невръстни синове, които тя довежда със себе си в Букурещ след смъртта на съпруга си даскал Ботьо Петков през 1869 г. С една дума, Венета споделя изцяло мизерния живот на мъжа си.

Тъжна история, защото е белязана с много неразбиране, хули и клевети по техен адрес. Венета се е отличавала като борбена и непреклонна жена. Тя дори е направила нещо, което не могат да приемат нито близките ѝ, нито обществото: поискала е развод от първия си мъж. Тя грабва сина си Димитър, който е само на три години, и бяга в Румъния при вуйчо си – владиката Панарет Рашев. 

3. Франсис Скот Фицджералд и Зелда

Фицджералд е известен със своите нежни творби и красиви разкази, романтизиращи Франция. Какво обаче се крие зад тях? Писане под натиск, за да се покриват всички прищевки на него и съпругата му Зелда. Това едва ли е неизвестно на хората, запознати с историята на бележития автор на „Великият Гетсби“. 

Определено всички сведения за личността на Зелда показват, че тя се е преплитала с тази на Дейзи Бюканън, която се появява във “Великият Гетсби” като ленива и безгрижна представителка на празноглавите богати жени. Но в романа, Скот спестява презрението си за Бюканън, чиито огромни ресурси им позволяват да карат други хора да почистват бъркотиите на двойката.

Скот също често е бъркан със собственото си творение – нелепо богатия Джей Гетсби. Но романът е поучителна история, в която Гетсби се опитва да използва незаконно спечеленото си богатство, за да пресъздаде миналото.

Макар че Скот често пише за висшето общество, до края на дните си той запазва твърдата си средно-западна вяра в честността и трудолюбието, както и отчайващо ниския си банков баланс.

Нуждата от пари мотивира Скот да напише голяма част от кратките си художествени произведения. Едва по време на дълбоката депресия, когато е принуден да постъпи на работа в холивудските фабрики за сценарии, той се отклонява от истинското си призвание.

До смъртта си Фицджералд е завършил четири романа и 160 разказа. Определено не става дума за много бляскава любовна история, но тя е успяла да помогне на автора да създаде страхотни произведения.

4. Стивън и Табита Кинг

Тук вече говорим за олицетворението на стабилната връзка и любовта способна да те извиси до невиждани върхове. Кинг неедноократно е казвал в интервюта колко много дължи на своята съпруга. Тя го е подкрепяла дори когато са нямали никакви пари и той е работил в пералня, за да изкарва прехраната си.

Те се женят спонатнно преди повече от 50 години и постигат толкова много заедно преди Стивън да стане ‘Царят на ужаса’.

Двамата се женят през 1971 г. “Ожених се за нея, защото я обичах и защото се разбирахме толкова добре извън леглото, колкото и в него”, казва той през 2003 г. “Все пак пишещата машина беше фактор”, шегува се той, защото се нуждаел от такава, за да пише разказите си.

През 1973 г. те вече имат малко дете и новородено и едва достатъчно пари, за да сложат храна на масата. Двойката живеела в ремарке – Тя работела в Dunkin’ Donuts през нощта, а през деня пишела. Той работел като учител и пишел разкази за списания за джентълмени като Cavalier и Playboy. По време на лятната ваканция Стивън Кинг се занимавал със странични дейности като чистач и служител на бензиностанция, за да свърже двата края.

Може би така се става велик писател – когато имаш човек до себе си, готов да те подкрепя въпреки всичко и всички.