/Мушички по цветята – какви са вариантите да се справим с тях?
черни мушички

Мушички по цветята – какви са вариантите да се справим с тях?

В топлите месеци едни от най-големите дразнители за градинарите се явяват мушичките от рода Диптер, които са наричани още и черни мушички. Те се хранят с долните части на растенията,  с кореновите им системи или почвените субстрати. Тези мушички по цветята изглеждат безобидни, но всъщност нанасят огромно щети.

Най-големите вреди обаче се нанасят от ларвите на тези насекоми. Когато растенията биват нападнати от мушици по цветята, започва размножаване между тези вредители, което води до снасянето на 50 до 200 яйца наведнъж. Освен това, излюпването им в ларви се случва за изключително кратък период, който варира между 48 и 72 часа.

Какви са вредите, които нанасят черните мушици?

Както вече споменахме, най-големите щети произхождат от ларвите. При излюпването си, те започват да дъвчат кореновата система на растението, хранейки се от нея. Този процес уврежда корените и не позволява на цветята да се снабдяват с необходимите за тях хранителни вещества. Това ограничава тяхното развитие и плодовитост, а освен това е възможно и възникването на гъбични или вирусни инфекции.

Как да се предпазим от черните мушички?

Превенцията от тези вредители се свежда основно до поддържането на относително влажна почва. Насекомите от този вид обожават висока влажност и температура, комбинирани със слабо осветление. Поради тази причина е добре да имате предвид, че не трябва да оставяте почвата прекалено влажна. Препоръчително е горния почвен слой да е сух, за да се елиминира шанса от появата на тези натрапници. В много случаи към почвения субстрат се добавя вермикулит, който е едно от добрите решения в борбата срещу черните мушички.

Друг алтернативен метод е използването на ниймово брашно, което се разрежда с вода и се поставя в горния почвен слой, където се позиционират ларвите. Популярно решение в България е и използването на жълта лента за насекоми, която има лепливо инсектицидно действие за улавянето им.

Най-добрият вариант е да намерите правилните инсектициди за вашите нужди, като нашият съвет е преди това да проведете консултация с опитен градинар или специалист, който да ви посъвета за избирането на оптимален метод, спрямо вашата ситуация.

Специалистите по грижа за растенията, наричани още агрономи, ще ви обяснят подробно за биологичния контрол срещу черните мушици по цветята. В такива случаи се стига до използването на нематоди, бръмбари или акари, но е строго препоръчително да не преминавате през подобни процеси без да сте се допитали до експертите. Импровизирана употреба на биологични хищници, които да разрешат проблема с черните мушички по растенията, може да доведе до много сериозни последствия за вашата градина.

Препоръчително е да започнете с някой от по-базовите методи – добавяне на вермикулит, ниймово брашно или домашни инсектициди. В случай, че тези ваши действия не проработят оптимално, то тогава вече е добре да се консултирате с експерт по агрокултури или да потърсите съдействие от служителите в специализан гроу шоп, какъвто е този на GrowMall. Там ще намерите и подходящите инсектициди и различни препарати за борба с вредителите.