/Как да си изберем перфектен лаптоп втора ръка за работа?
laptop-second-hand

Как да си изберем перфектен лаптоп втора ръка за работа?

Преносимите компютри стават все по-предпочитан вариант за работна машина в сравнение със стационарните. Хоум офисът се превърна от алтернатива едва ли не в стандарт за много фирми след настъпване на пандемията. Още преди това фрийлансърите осъзнаха удобството на това да работят дистанционно, откъдето и когато им е удобно. И търсенето на качествени ноутбук решения се увеличава непрекъснато.

Въпросът е дали да  предпочетем лаптоп втора ръка, или нова машина за работа. В повечето случаи първият вариант е за предпочитане, освен ако не се занимаваме с графичен дизайн или тежък видеомонтаж, където така или иначе десктопите са по-удачен вариант. Употребяваните преносими компютри са за предпочитане в много други ситуации поради ред причини. Най-съществената е цената – и най-скъпите лаптопи втора употреба са по-евтини от новите машини, дори и да ги превъзхождат по технически характеристики. Тези показатели са важни при избора на ноутбук за работа.

На какво да обърнем внимание при избор на лаптоп втора ръка?

Още външният вид на компютъра може да ни каже дали е поддържан правилно, или не е експлоатиран както трябва. Първостепенно е да проверим на какво ниво са хардуерните компоненти. Не се очаква да отваряме машината, но е достатъчно да получим и списък с характеристики като:

  • Процесор – марка, ядра, тактова честота;
  • Дънна платка;
  • Видео карта;
  • RAM памет;
  • Захранване;
  • Размер на екрана.

Колкото са по-високи показателите, толкова по-качествено ще работи и преносимият компютър. Един мощен лаптоп втора ръка може да ни свърши доста по-добра работа, в сравнение с нов продукт от ниския клас.

Но как да сме сигурни, че това, което е описано, е действителното състояние? Не трябва да се доверяваме сляпо на случайни обяви от неизвестни продавачи. Най-добре е да се спрем на доказани и реномирани онлайн магазини като PCLife, където от години се предлагат професионални лаптопи втора ръка. Тези машини са прегледани, ремонтирани при необходимост и по възможност оптимизирани софтуерно. И едва след като се премине през сервиза за качествена оценка и подготовка, компютърът става част от каталога, достъп до който има крайният клиент.

Не трябва да подценяваме и софтуера

За работа задължително ни е необходим ноутбук с лицензирана операционна система. Дори и да работим дистанционно от дома, крайно нежелателно е да боравим с пиратски версии, когато се отнася за професионална дейност. Можем да си вземем “празен” лаптоп втора ръка и сами да си инсталираме Windows със съответния ключ и лиценз, но по-удачно и сигурно е да се доверим това да бъде свършено и в магазина, от който си купуваме компютъра. Може да използваме и друга операционна система – ние говорим за тази на Microsoft, защото все пак е най-разпространената. А обикновено качествените лаптопи втора ръка с инсталиран Windows струват малко повече от “празните” машини, така че  инвестицията със сигурност не е непосилна.

Трябва да се съобразим и с размера на преносимия компютър, който ще използваме за работа. Ако сме постоянно в движение и извършваме професионалната си дейност от различни локации, то за предпочитане е по-лек и може би не твърде обемен вариант. Това в някои случаи орязва хардуерните характеристики, но като цяло могат да се открият достатъчно качествени лаптопи втора употреба, които да са едновременно компактни, лесни за пренасяне и с достатъчно силен капацитет за работа. Разгледайте предложенията на PCLife, където със сигурност ще намерите това, което търсите.