/Колко процедури лазерна епилация са необходими?
лазерна епилация

Колко процедури лазерна епилация са необходими?

Постигането на трайно обезкосмяване вече е мисия възможна. Но традиционните методи са трудоемки и отнемат доста време. При това понякога са и неприятни или дори болезнени. Ежедневното бръснене или премахването на косъмчетата с пинсета е досаден процес, който отнема много от времето ни. Всеки от нас, обаче, желае да се наслади на гладка, мека и нежна кожа. Но откриват, че типичните методи – особено самобръсначката – не дават желаните резултати.

Това е причина все повече потребители да обръщат своя поглед към една иновативна технология, която се радва на широка популярност – лазерна епилация. При нея, в продължение на няколко процедури, космените фоликули се облъчват с лазерни импулси, за да бъдат разрушени в дълбочина. Това позволява дълготрайно лазерно обезкосмяване, като цялостният процес е безболезнен или, в най-лошия случай, леко дискомфортен.

Лазерното обезкосмяване ще покаже началния си ефект още след първата процедура. Самият дискомфорт, ако се появи, ще отшуми за няколко часа. Употребяват се специализирани уреди, използвани от обучени професионалисти. 

Колко процeдури лазерна епилация са нужни за пълен ефект?

Лазерната епилация работи само върху косъмчетата, които в момента са в процес на растеж. По всяко време, обаче, по тялото ни в такъв момент от своя цикъл са една-трета от косъмчетата. Това означава, че, да, след първата процедура ще забележите резултати, но останалите косъмчетата, които са били неактивни по това време, ще пораснат след няколко седмици.

Това налага извършването на няколко процедури по лазерна епилация, които се извършват през определен период от време. Оптимално препоръчваното е между шест и осем процедури, които се провеждат на около 6-8-седмичен интервал.

Важно е да се отбележи, че трябва да се спазват определени изисквания преди първата епилация и между следващите, за да се позволи на процеса да действа максимално ефективно. Обезкуражават се методите за обезкосмяване, които премахват космения фоликул – тоест, епилация, депилация, отскубване с пинсета. Препоръчва се избягване на слънчевата светлина и излагането на кожата на висока доза ултравиолетови лъчи. Това се прави с цел да се избегне потъмняването на кожата като следствие от натрупването на мелатонин, тъй като именно върху мелатонина се насочват лазерните лъчи и при наличието му в големи дози навсякъде по кожата ефектът от самото обезкосмяване намалява.

За кои зони е подходяща лазерната епилация?

Процедури по лазерно обезкосмяване могат да се извършват по почти цялото тяло. Традиционно се прилагат за подмишниците и за краката, но това не са единствените възможности. Голяма популярност набира и трайното обезкосмяване на интим зоната, което е малко по-специализирана процедура. Могат да се премахнат и нежелани косъмчета от ръцете, тялото и лицето.

Болезнено ли е обезкосмяването с лазер?

При правилно прилагане на процедурата и добро здраве на кожата обезкосмяването с лазер е безболезнено и може да причини само лек дискомфорт. Противопоказания за прилагането му са разнообразни кожни заболявания, включително отворени рани и други подобни състояния. Наранявания, синини, натъртвания и порязвания на кожата също са противопоказани за прилагане на процедурата. Ако се тревожите дали тя е подходяща за вашата определена ситуация, консултирайте се с доверен професионалист по лазерна епилация.