/Как да премахнем боя за коса от кожата?
Боя за коса - топ предложения и препоръки от beautymall.bg

Как да премахнем боя за коса от кожата?

Ако сте решили да боядисвате косата си сами, колкото и да внимавате, винаги има риск капчици боя за коса да попаднат върху челото, ушите или шията. В такъв случай дръжте подръка влажна кърпа и реагирайте бързо, за да почистите боята. Няма да отстраните петната напълно, но ще ги намалите.

За ефективно премахване на боя за коса от кожата може да приложите различни методи, сред които най-популярни са:

Бебешко олио или етерично масло

Като почистващо средство е удачно да се използва всяко етерично масло, а също и бебешко олио. Достатъчно е да напоите памук или гъбичка и с кръгови движения да потъркате петната. Ако нанесете маслото или олиото вечерта, на сутринта само трябва да измиете с топла вода.

Паста за зъби

Известно е, че класическата паста за зъби може да помогне в много изненадващи ситуации, а петната по кожата след боядисване на коса са едни от тях. Нанесете малко паста върху петната и лесно ще успеете да ги почистите.

Сода за хляб и препарат за съдове

Във всяка кухня има сода за хляб и тя е отлично средство за почистване и на петна от боя. За целта трябва да си приготвите гъста паста от сода, препарат за съдове и малко вода. С мека кърпа нанесете върху петната, леко разтъркайте и след това изплакнете. Сместа е много подходяща за дами с чувствителна кожа.

Тоалетно мляко

Ако получените петна още не са засъхнали, ще ги отстраните лесно с тоалетно мляко. Нанесете от него върху петната и леко го втрийте. След 2-3 мин. почистете с тампон. Методът не е особено ефективен при засъхнала боя.

Зехтин или вазелин

И единият, и другият продукт са сред щадящите решения особено за чувствителна кожа. Важното е да действате бавно и без да натискате много. Може и да не отстранят напълно засъхнали петна, но ще предизвикате избледняването им. След няколко часа опитайте повторно с почистването.

Бебешки мокри кърпи

Понякога петната от професионална боя за коса или друг оцветяващ продукт са по-устойчиви от очакваното. За да не допускате изсушаване на кожата и евентуални алегрични реакции, може да си послужите с бебешки мокри кърпи, които са с хидратиращи съставки. Те са чудесно решение за чувствителен тип кожа, защото действието им е нежно и не дразнят дермата.

В случай че никой от посочените методи не помогне, ще трябва да се спрете на козметика със специална формула за премахване на подобни петна. Не е препоръчително да използвате алкохол, за да преборите оцветяването, защото той изсушава кожата, наранява бариерата ѝ и дори позволява на багрилото да проникне по-дълбоко.

Внимавайте също и с употребата на ексфолианти и киселини, тъй като те може да причинят не толкова полза, колкото вреда.

За да се предпазите от нежеланите петна, превенцията винаги е добро решение. С нанасянето на вазелин, мазен крем или кокосово масло близо до линията на косата и ушите, преди да пристъпите към боядисване, ще създадете импровизирана бариера и ще защитите кожата си. Отстраняването на петната от мазна кожа е много по-лесно, а освен това багрилото няма да се абсорбира и засъхне толкова бързо.