/Ловни камери – същност и начин на работа
lovni-kameri-spy-secrets

Ловни камери – същност и начин на работа

С използването на специално създаденото за тях мобилно приложение My Hunt и вече утвърдилите се като помощници в лова камери, ловците разполагат с всички удобства, за да практикуват пълноценно хобито си. Макар че апликацията дава възможност ловната общност да събира данни за дивеч и да ги предоставя, заснемането с ловна камера осигурява много повече предимства.

Какво представляват ловните камери и за какво се използват?

Познати още като фотокапани, съвременните ловни камери са компактни цифрови устройства, с които може да се направят снимки или видео файл на животни или хора, които се движат. Състоят се от дигитална камера и от PIR – инфрачервен пасивен сензор, задействащ заснемането на файлове в движение.

Както става ясно от наименованието, те се използват най-вече от ловци, но не по-малко и от любители на природата и еколози с цел наблюдение на определени природни обекти.

Приложението на ловните камери има по-широк обхват и може да включва наблюдение и запис на:

  • Леговищата на дребни хищници като язовци, лисици и др., без риск животинките да бъдат смутени;
  • Поведението на животни и преброяването им;
  • Проникването на животни или хора в пчелини, лозя, винарни и др. имоти;
  • Растежа на растения при осъществяване на експериментаторски растежни техники;
  • Незаконното преминаване на превозни средства и др.

Благодарение на многото си функционалности, малкия си размер, лесното си използване поради автономното зареждане с батерии и работата си и при екстремни метеорологични условия, фотокапаните са практични и полезни устройства, изпълняващи безпроблемно функциите си.

Как работят ловните камери?

Днес има стотици модели камери, които са влаго- и водоустойчиви, оборудвани са с най-новите съвременни технологии и могат да работят продължително време. Тяхното функциониране е на принципа на IR-излъчването и фиксацията.

Когато обектът навлезе в обсега на инфрачервения сензор, става автоматично задействане на устройството и то започва да снима или да записва видео. Повечето камери записват от 1 до 3 последователни снимки, като тази опция се задава предварително.

Най-добрите камери могат да записват и звук, като за звуковото засичане помага вграденият топлинен сензор, притежаващ по-засилена чувствителност.

За да гарантират получаването на перфектни резултати, устройствата са снабдени с:

●       IR диоди

Те съдействат за заснемане през нощта, като обхватът може да бъде 6 или 12 м. Важно е бъдат незабележими, а добрите модели се отличават с това, че при работа не излъчват светлинен сигнал.

●       Опция за MMS

Когато камерата засече някакъв обект, тя снима или прави видео и изпраща MMS на няколко телефонни номера, въведени предварително, а също и имейл.

●       Дистанционно управление

С него се осигурява пълен контрол от голямо разстояние чрез SMS код.

Съхранението на снимките или видеото става върху SD карта, която може да се постави в компютър за преглед на записите.

Времето за автономна работа на камерата зависи от консумираната енергия от алкална или акумулаторна батерия. Батериите може да са с вграден режим за самостоятелна промяна на настройките като например за изключване на GSM модула. Много от съвременните модели могат да използват и допълнителна външна батерия, която е соларна.

Добрите камери предлагат време за реакция 1 сек. и голям температурен диапазон за работа на открито. За по-лесно позициониране е важно да имат опция за работа с лазерен лъч.