/Китайски представител в ООН разкритикува Великобритания за нарушаване на човешките права

Китайски представител в ООН разкритикува Великобритания за нарушаване на човешките права

На провелото се вчера заседание в рамките на 47-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека китайският представител Дзян Дуан разкритикува нарушенията на човешките права във Великобритания и призова страната да се бори с тях. Изказването му бе от името на група страни, сред които Русия, КНДР, Шри Ланка, Иран, Сирия, Венецуела, Боливия и други.

Дзян Дуан заяви, че във Великобритания от дълго време съществува системен расизъм, расова дискриминация и ксенофобия. Това е наследство от британския колониализъм и историята на търговията с роби.

При военни действия в чужбина войници от британските сили са били замесени в убийства на невинни хора, но и до момента не са подведени под отговорност. Условията в британските центрове за имигранти са лоши и това нарушава права на последните.

В същото време Великобритания разпространява фалшиви информации и използва правата на човека, за да се меси във вътрешните работи на други страни и предизвиква конфликти.

Китай смята, че подобно поведение е вредно и води до ненужно политизиране на човешките права в световен план, каза още Дзян Дуан.

Източник