/Какви гуми за мотор да изберем?
гуми за мотор

Какви гуми за мотор да изберем?

Правилният избор на гуми за мотор има ключово значение за удобството при управление на возилото ви, осигуряването на по-добър контрол и безопасността ви по време на езда. Също като автомобилните гуми, така и тези за мотоциклета се износват след определено време. Това налага замяната им с нови, за да се гарантира изправността на возилото ви.

Какви мотоциклетни гуми да изберете? Върху този въпрос фокусираме вниманието ви в следващите редове.

Кои са основните видове мото гуми и какви са спецификите им?

Днес съществува широко разнообразие от моторни гуми, предназначени за типа езда, терени и други. Основните сред тях обобщаваме в следващите редове.

Гуми за турър мотор – туристически гуми

Този модел гуми са проектирани по начин, който да осигури по-голям пробег на возилото ви. Подходящо решение са както за дълго пътуване, така и за по-кратки преходи. Подходящи са за развиване на висока скорост и се отличават с дълъг живот.

Състезателни гуми (Racing)

Състезателните гуми са предназначени да издържат при много високи скорости. Шарките им са разположени по начин, който гарантира по-добро сцепление с пътната настилка – фактор с водещо значение при развитие на високи скорости.

Спортни гуми

Съчетават качества като бързина и прецизност, характерни за състезателните гуми. Притежават изключително висок клас на износоустойчивост, което гарантира дългия им живот.

Ендуро гуми

Подходящи са за комбиниран тип езда, крос и off road. Ендуро гумите са предпочитани при дълги пътувания и се представят отлично при различни видове настилки и терени.

Други видове според типа возило – гуми за скутер, АТВ гуми

За по-различните видове мотори, в т.ч. скутери и АТВ например, се предлагат и съответните гуми за скутер и АТВ гуми.

Кои фактори да съобразим при избора на мото гуми?

Към подбора на правилния чифт нови гуми за мотора следва да се вземат предвид следните основни аспекти:

Издръжливост

Този показател зависи от използваните материали и производствената технология, използвана от производителя. Стилът на каране също е определящ, затова в търговската мрежа са налични и различни видове мотоциклетни гуми. Техният подбор следва да се направи правилно спрямо този фактор.

Размер

Тук е важно да отбележим, че предната мото гума е с по-голям диаметър от задната такава. Това гарантира лесно управление на возилото ви. Задната гума, от своя страна, е и е по-широка, за да се осигури по-голям контрол при управление.

Шарка

Протекторните шарки на гумите са различни неслучайно. Гумите с определени шарки са предназначени за off road езда (АТВ гуми), други: за пистови мотори, трети – за комбинирано каране, при различни метеорологични условия и т.н.

Какво трябва да знаем за поддръжката на гумите?

Експлоатационният живот на гумите до голяма степен се определя от начина, по който същите се поддържат от ползвателите си. Материалите, влагани в производството на гуми, подлежат на естествен процес на стареене.

Много важен момент при употребата им е да се спазват указанията на производителя. Така например трябва да съобразите стрелката, указваща посоката на шарката. Ако не го направите, рискувате да се появи загуба на сцепление при влажен път. Неспазването на това условие може да доведе и до по-бързото им износване.