/Радвайте се на скоростта, но не забравяйте за мото каската
каска за мотор

Радвайте се на скоростта, но не забравяйте за мото каската

Моторите са сред най-предпочитаните возила за мнозина, сред които мъже и жени на различни възрасти. Високите скорости, които развиват различните модели мотоциклети, носят радост за мотоездачите и ги зареждат с необходимата им доза адреналин. Тя обаче не бива да засенчва един много важен аспект от екипировката, а именно осигуряването на надеждна каска за мотор.

Затова и в следващите редове отново фокусираме вниманието ви върху важността на този мото аксесоар, неговите разновидности и направата на най-правилния избор на каска за мотористи.

Мото каската и нейното значение за моториста

Ако има елемент от мото екипировката, който може да бъде определен като най-важен, а и задължителен по закон, това е мото каската. Съвременните каски за мотор са проектирани така, че при евентуален удар на главата да поемат силата на удара. По този начин се намаляват негативните травматични последици като сътресение, комоцио, кръвоизливи и редица други.

В много от случаите на ПТП каската е тази, благодарение на която са спасени редица човешки животи и са избегнати сериозни травми. Статистически данни сочат, че при при 37% от случаите с инциденти с мотористи, каската е предотвратила смърт, а при 69% – сериозни травми на главата.

Ето защо към избора ѝ е нуждно да подходите с необходимото внимание. Важно е да се спрете на сертифицирани продукти и да подберете този модел, който отговаря в най-пълна степен на типа мото езда, който практикувате.

Накратко за различните видове мото каски

Няколко са основните типове каски за мотористи. Сред тях се открояват full face, open face, кросова каска и Dual sport (adventure) каска. Всеки вид има своите характеристики и е проектиран спрямо практикувания тип езда.

Full face каска

Full face каските се отличават с може би най-високо ниво на защита. Те се използват от управляващите пистови мотори с високи скорости. Отличават се с аеродинамичния си дизайн и осигуряват комплексна защита на главата и брадичката.

Open face каска

Open face каската дава възможност за отваряне в лицевата зона. При нея брадичката остава незащитена. Това я прави неподходящи за носене от любителите на високи скорости. От друга страна, моделите от този тип са особено комфортни.

Кросова каска

Друг много популярен модел е кросовата каска. Търсенето на каска за кросов мотор е главно от почитателите на екстремните моторни спортове, вземащи активно участие в мотокроси и мото срещи, практикувани в екстремни пътни условия. Дизайнът ѝ е уникален, а характерни за нея са издължените брадички за осигуряване на добра защита и оптимален въздушен поток.

Dual sport (adventure) каска

Dual sport (adventure) каските представляват хибрид между кросовата и full face каската. Отличителни елементи при тях са издадената козирка. Моделите от този тип могат да предоставят добра защита и комфорт, както при градска мото езда, така и в по-екстремни условия.

Каски за мотор – сертификати

Различните сертификати определят нивата на защита на каските за мотор. Ето защо, когато купувате нова мото каска, е важно да не пренебрегвате наличието/липсата на сертифкат. Сред най-известните сертификати за каски се нареждат DOT, ECE 22.05, Snell, Sharp. Каската, която отговаря на условията на определен сертификат, разполага с етикет, където е изписано по коя система е тествана за удароустойчивост.